Beatrice Oosterhoff

Dagboek van een kandidaat raadslid

Sprong in het diepe

18 januari 2022

Afgelopen vrijdag maakte ik € 225 over op rekening van de gemeente Oldambt - het startsein van mijn aanmelding als kandidaat raadslid. Zo makkelijk is de eerste stap dus.

Daar ging wel een slapeloze nacht aan vooraf, want wat weet ik nu van de politiek? Ik ben nog nooit lid geweest van een politieke partij en heb zelfs nog nooit gestemd. Ik zag het gewoon niet zitten om iemand toestemming geven om mij te vertegenwoordigen zonder dat ik hem of haar goed ken, laat staan de partij achter de persoon. Daarnaast had ik al helemaal geen kijk op de uitkomst van eventuele coalities en handjeklap in achterkamertjes. Het kleine beetje politiek dat ik van een veilige afstand bekeek leek mij allemaal maar één grote onoverzichtelijke brei, één grote poppenkast. Nee, ik had absoluut geen zin om daar ingezogen te worden. En toch…

Het begon eigenlijk ruim twee jaar geleden met een cursus Politiek Actief in Roden, in de gemeente Noordenveld. Manlief had mij al dagen aan de kop gezeurd – dat is echt iets voor jou, je bent daar gewoon heel geschikt voor – dus uiteindelijk gaf ik toe en was één van de laatste aanmeldingen.

De cursus bleek heel boeiend, dat was een verrassing. Vooral toen ik ontdekte dat je als burger best wel interessante middelen tot je beschikking hebt om in de gemeente je stem te laten horen. Van het aansluiten bij een partij of belangenorganisatie tot het zelf oprichten van een partij. Het recht om aan het woord te komen tijdens een openbare raadsvergadering. Hoe je de media kunt inzetten om je standpunt kracht bij te zetten tot zelfs burgerlijke ongehoorzaamheid toe. Ook de ingewanden van het gemeentelijk apparaat waren nuttig om te bestuderen. Hoe een zogenaamde notitie tot stand komt, of een kijkje in de begroting.

Ik sloot de cursus af met een mooi bewijsje en ging weer door met mijn leven. Vertalen, Engelse taaltrainingen geven, Engelse teksten schrijven en voor elke discipline veel achtergrondresearch – allemaal leuke opdrachten voor een tweetalige ZZP’er die lekker thuis aan de eetkamertafel zit te werken.

En toen kwam de corona en stond ons leven op de kop. Wat ik daar allemaal van vind komt een andere keer wel. De maatregelen waren amper over ons afgeroepen, maar we moesten wel aan de slag met onze verhuizing naar Winschoten om dichter bij het werk van mijn man te zijn. Ons huis was snel verkocht, en we huurden tussendoor een woning in Winschoten. Daarna konden we een huis in Beerta kopen en begonnen we eindelijk onze dozen uit te pakken. Totdat de lockdown voorbij was en het zware verkeer voor ons huis langs begon te denderen – daar hadden we geen rekening mee gehouden. Gelukkig konden we een huis op een rustig plekje in Bad Nieuweschans kopen. Eindelijk weer ruimte voor een nieuwe uitdaging.

Die liet niet lang op zich wachten. “Doe je mee aan de gemeenteraadsverkiezingen?” vroeg onze goede vriend Jannes Koetsier. “Nee dank je, ik wil geen lid van een partij worden, daar ben ik te onafhankelijk en eigengereid voor” was mijn antwoord. “Maar ik wil je wel steunen”. Koetsier ging ijverig aan de slag met het Forum voor Democratie om zich kandidaat te stellen. Helaas besloot het Forum er van af te zien om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oldambt. “Zullen we dan maar zelf een partij oprichten? Hoe moeilijk kan het zijn – gewoon wat standaard notulen downloaden van internet, naar de notaris, inschrijven bij de Kamer van Koophandel en hoppakee, in de startblokken! Doe je mee?” vroeg Koetsier. Maar voordat ik daar goed over nagedacht had, bleek de uiterste datum voor aanmelding van een partij al verstreken.

Nu bleef er nog maar één mogelijkheid over, en laat dat nu de enige optie zijn die mij aansprak: zelf, op eigen naam en zonder partij je verkiesbaar stellen als gemeenteraadslid. Waarom mij dit een mooie uitdaging leek vertel ik in mijn volgende blog. Maar vandaag heb ik mijn handen vol om verkiezingssoftware te installeren en formulieren in te vullen. Ook verwacht ik een ontwerpje voor een huisstijl en beeldmerk van een grafisch ontwerper die mij zijn diensten aanbood. Morgen schrijf ik weer verder. Kijk rustig mee over mijn schouders, want wie weet is dit ook iets voor u in de toekomst.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe artikelen in het dagboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © 2022 Dagboek van een kandidaat raadslid
crossmenu