Beatrice Oosterhoff

Dagboek van een kandidaat raadslid

Naar de startblokken

24 januari 2022

Het is een wervelwind van een week geworden. Zat ik aan het begin van de week nog met mijn handen in het haar: een laptop die niet goed werkte, verkiezingssoftware die zich niet liet downloaden, formulieren die zich niet lieten invullen en intussen glipte de tijd tussen mijn vingers door – nu ik terugkijk zie ik dat ik toch wel veel hulp heb gekregen. De eerste prille voorbereidingen van een kandidaat raadslid-in-spé.

Nu is het vrijdag en alles is wonderbaarlijk goed gekomen. Ik heb een nieuwe laptop, de software is na veel hangen en wurgen geïnstalleerd, de formulieren zijn door het Verkiezingsbureau goedgekeurd en afgedrukt en ik heb intussen een getalenteerde webdesigner die in een mum van tijd deze site voor me heeft opgezet. We gaan als het goed is van week tot week mooie verbeteringen zien naarmate teksten, vormgeving en middelen hun plek gaan vinden. Voor begeleiding op het gebied van time management wordt nu ook gezorgd, en de warme reacties uit mijn netwerk geven mij de moed om door te gaan.

Zo simpel is het dus om op de kieslijst te komen:

  • € 225 overmaken
  • Aanmelden op het verkiezingsbureau van de gemeente
  • Verkiezingssoftware downloaden
  • Instemmingsverklaring ondertekenen
  • Betalingsbewijs van de gemeente bijvoegen
  • Kopie identiteitsbewijs bijvoegen
  • 20 ondersteuningsverklaringen van kiesgerechtigden verzamelen die vinden dat ik een geschikte kandidaat voor de kieslijst kan zijn

Op maandag 31 januari 2022 overhandig ik dit stapeltje formulieren officieel aan het Verkiezingsbureau. Deze geloofsbrieven worden de dag daarop keurig netjes gecontroleerd door het Centraal Stembureau, waarna er per lot de positie van nieuwe kandidaten op de lijst wordt bepaald. Dan pas worden de kandidaten bekend gemaakt.

Nog maar één week dus. Dat moet genoeg zijn om deze website goed neer te zetten en om mijn gedachten en plannen verder uit te kristalliseren.

Meer weten over hoe je bij de volgende verkiezingen kunt meedoen? Kijk dan eens op de website van de Kiesraad. Bij de gemeente Oldambt verzorgt het Verkiezingsbureau alles wat er bij deze gemeenteraadsverkiezingen komt kijken.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe artikelen in het dagboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © 2022 Dagboek van een kandidaat raadslid
crossmenu