Beatrice Oosterhoff

Dagboek van een kandidaat raadslid

Een gewaagde stap: het verkiezingsplatform voor een urgente zaak

22 februari 2022

De verkiezingsstrijd is losgebarsten. Dertien politieke partijen in Oldambt knokken om een plekje in de volgende gemeenteraad. Hun uitgekiende verkiezingsprogramma’s moeten de kiezers ervan overtuigen dat juist deze partij het verschil gaat maken: het leven in de gemeente Oldambt kan zoveel beter, makkelijker, goedkoper, eerlijker voor iedereen. En elke vier jaar zoekt ongeveer de helft van de Oldambsters hun weg binnen het gevarieerde aanbod van beloftes. Kiezen maar.

Het thema waar je weinig over hoort: ons voedsel

Maar wat vindt iedereen belangrijk? Wat moet er allemaal gebeuren in Oldambt? Elke politieke partij benadrukt wel iets dat ons allemaal aan het hart gaat: wel of geen eindeloze rijen zonnepanelen in het landschap, wel of geen gas, meer of minder industrie, sport, bereikbaarheid, schuldhulpverlening, onderwijs  - maar er is één thema waar je weinig over hoort. En dat is ons voedsel.

Een gewaagde stap

Beatrice Oosterhoff hoort eigenlijk bij de helft van kiesgerechtigden die nooit stemt. Ze had niet het idee dat ze met haar stem een verschil kon maken. Totdat ze erachter kwam dat iedereen van 18 jaar en ouder een passief kiesrecht heeft. Ze besloot om een gewaagde stap te nemen: waarom niet het platform van de verkiezingen inzetten voor een urgente zaak waar bijna niemand het over heeft? Niet het strijden om stemmen, maar aandacht vragen voor een zaak van levensbelang: voedselzekerheid. Dus werd zij de veertiende naam op de kieslijst, maar dan zonder partij. Een vreemde eend in de bijt, maar wel met een belangrijke missie.

De volgende shock?

Want wij zijn in Oldambt voor ons voedsel erg afhankelijk van factoren waar wij geen vat op hebben. De coronamaatregelen bijvoorbeeld: verplichte quarantaines verstoren onze voedselproductie. Maar ook het importeren van ons eten wordt steeds moeilijker. De corona heeft roet gegooid in ons zeecontainervervoer, en verder krijgen we steeds meer te maken met stijgende prijzen: energie en grondstoffen worden snel duurder. Alleen voelen we dat nog niet optimaal in onze portemonnee, maar dat gaat wel komen. Verder kunnen we stokkende importen verwachten vanwege droogte, overstromingen en ongedierteplagen in landen waar ons voedsel vandaan moet komen. Door haar werk als onderzoeker heeft Beatrice een schokkende lijst van bedreigingen voor onze voedselvoorziening ontdekt. En zij is niet de enige. Bart de Steenhuijsen Piters van Wageningen University & Research vat het samen: “COVID-19 heeft ons wakker geschud. Je zag paniek in Nederland zodra de eerste lockdown was afgekondigd. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog begonnen mensen te hamsteren.” Hij voorspelt: “De volgende shock kon nog wel eens iets heel anders zijn dan de huidige pandemie”. Ook de Verenigde Naties waarschuwen over toekomstige voedseltekorten.

Allemaal aan de slag voor ons eten

Hier en daar wordt al veel werk verzet. Zo is de stad Groningen bijvoorbeeld erg actief op het gebied van voedselbeleid, en hier in Oldambt kennen wij o.a. de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans en proefboerderij de Ebelsheerd in Nieuw Beerta waar gekeken wordt naar nieuwe manieren van voedselteelt- en productie. Toch moet er meer gebeuren, veel meer. Niet alleen gespecialiseerde organisaties, maar iedereen kan een steentje bijdragen. Wij kunnen allemaal aan de slag om onze talenten, ideeën en middelen in te zetten voor ons eten.

Onze lokale voedselketen moet de hoogste prioriteit krijgen

Beatrice Oosterhoff wil onze lokale voedselketen de hoogste prioriteit geven. Bestaande initiatieven steunen, mensen met elkaar in contact brengen en voedselproductie meer en beter op de kaart te zetten door het stimuleren van volkstuinen, moestuinen, schooltuinen, voedseltuinen en wat nog meer mogelijk is. En waar bestaande organisaties de voedselvoorziening op een structurele manier aan willen pakken, gelooft Beatrice dat de burger ook veel kan doen. Maar dat moet wel gestimuleerd worden.

U mag haar uw stem geven. Maar het hoeft niet. Want de gemeenteraad is niet het enige platform waar veel werk verzet kan worden. Iedereen kan een schop in de grond zetten. Dat kunnen we allemaal samen. Maar het begint met het onderkennen van het probleem: onze supermarkten kunnen zomaar leeg raken door onverwachte ontwikkelingen. Wat gaat u daaraan doen?

(Dit artikel wordt in de Verkiezingskrant voor Oldambt geplaatst)

Blijf op de hoogte

Schrijf je in als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe artikelen in het dagboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 comments on “Een gewaagde stap: het verkiezingsplatform voor een urgente zaak”

 1. Ik vind dat we wel Beatrice de gemeenteraad in moeten stemmen. Als kritisch arts vind ik dat we alles doen om niet opnieuw aan een coronacircus mee te doen. Beatrice kan daarbij in de gemeenteraad belangrijk zijn.

 2. Heel verrassend. Ik was niet van plan om te gaan stemmen, maar dit initiatief sta ik volledig achter.
  Hier kunnen we zelf een rol in spelen in plaats van maar afwachten of onze vertegenwoordigers hun beloftes waarmaken.
  Ik ga stemmen op Beatrice. Voor gezondheid en meer saamhorigheid in onze gemeente.

  1. Dankjewel Betty! En wie weet, bij de volgende verkiezingsronde zien we veel meer mensen die hun stem niet weggeven, maar ZELF hun eigen stem willen zijn. Het is ons recht, wie doet je wat als je er gebruik van wil maken! Be your own vote! En verras iedereen door zelf je eigen stem te laten horen.

   Intussen buffel ik lekker door. Het thema is weliswaar een beetje eng, maar zodra je aan de slag gaat verdwijnt je angst als sneeuw voor de zon. Erg fijn om te weten dat er mensen zijn die erachter staan. Top!

Copyright © 2022 Dagboek van een kandidaat raadslid
crossmenu