Beatrice Oosterhoff

Dagboek van een kandidaat raadslid

Blijft het plakken?

10 februari 2022

Ik krijg regelmatig een mailtje van de griffie van de gemeente Oldambt. Dat zijn de professionele regelneven, doorgeefluiken en vraagbakken: zeer efficiënt en voor mij ook handig als ik niet weet waar ik met mijn vragen terecht kan. Welnu, ik kreeg van de griffie een verzoek om verkiezingsposters aan te leveren. "We gaan uw verkiezingsposters voor u plakken. Dat mag u niet meer zelf doen, tenminste niet op onze officiële borden, vanwege corona". Daar werd ik even stil van. Door het oog van de naald, dacht ik nog. Maar nu moest ik dus heel snel een verkiezingsposter bedenken.

Hoe ontwerp je een verkiezingsposter die iets over je zegt? Dat is heel lastig. Dus besloot ik om gewoon te zeggen wat het is: zelfs een marsmannetje moet kunnen zien dat ik onafhankelijk ben, dat ik me als kandidaat verkiesbaar stel, en dat het gaat om de gemeenteraad. Dus ik hou het lekker simpel. Geen motto of slogan zoals de Amerikanen dat zo graag doen. Geen foto van mezelf. Maar gewoon een aankondiging dat ik meedoe. Verder geen woorden over vuil maken, daar zijn andere platforms voor.

Gelukkig mag ik gebruik maken van de diensten van een professioneel graficus. Samen hadden we al een mooi logo ontwikkeld, en met een paar kleurenaanpassingen voor de website knalde het resultaat ons al tegemoet. De opdracht ging naar Afeer Druk en Print, en in een mum van tijd lag het mooi verzorgde resultaat op de keukentafel. Die kunnen deze week mooi naar het inleverpunt van de gemeente. Om keurig volgens de coronamaatregelen op de borden geplakt te worden. Want je kunt maar niet voorzichtig genoeg zijn.

En dan de teksten voor de verkiezingskrant. Dat vind ik echt leuk om te doen. Jip en Janneketaal. Kort en krachtig, geen wollige woorden maar gewoon eruit knallen wat ik zo belangrijk vind. Een poster is maar voor even, maar de boodschap moet langer blijven plakken! Met een makkelijk voorzetje van de gemeente kon ik zo de zinnetjes af maken:

Lijsttrekker omdat…

Wij ons moeten voorbereiden op moeilijke tijden met dreigende voedseltekorten. Stijgende prijzen, klimaatverandering, productieproblemen door corona – ik trek nu aan de bel. Deze verkiezingen zijn heel geschikt om dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen.

Daarnaast laat ik zien dat iedereen vanaf 18 jaar zich verkiesbaar mag stellen: dat is je passieve kiesrecht. Kijk mee over mijn schouder en leer van mijn ervaring als onafhankelijk kandidaat zonder partij. En misschien durven meer mensen dat aan bij de volgende ronde!

Politiek voorbeeld  

Charles Lathrop Pack. Tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de Grote Depressie van 1928 pakte hij dreigende voedseltekorten aan. De zogenaamde Victory Gardens: overal in Amerika, Engeland en andere Engelstalige landen werden moestuinen aangelegd. Met groot succes. Het volk kreeg weer moed en de voedselproductie ging omhoog.

Speerpunten verkiezingen

Maak Oldambt voedselonafhankelijk. Wacht niet tot de supermarkten leeg zijn maar zet nu een schop in de grond. Met je familie, met de buurt, met collega’s. Moestuinen, volkstuinen, schooltuinen en voedseltuinen – samen aan de slag, samen in beweging in de buitenlucht en samen ontstressen. Particulieren, ondernemers en organisaties moeten ruimte en hulp krijgen om samen ervoor te zorgen dat Oldambt altijd te eten heeft, wat er ook gebeurt.

Meer geld voor…

1: Voorlichting. Een klein risicowijzer foldertje op het gemeentehuis is niet genoeg. Een complete campagne om Oldambt voedselonafhankelijk te maken 2: Cursussen, trainingen, moestuincoaches en meer schooltuincoaches 3: Grondverbetering en voorzieningen bij verwaarloosde percelen om ze geschikt te maken voor moestuinen en volkstuinen. 4: Betaalbare grond voor commerciële voedseltuinen zonder dat gemeentegrond die oorspronkelijk voor volkstuinen bedoeld was eraan opgeofferd wordt.

Minder geld voor…

Prestigeprojecten en het binnenhalen van internationale concerns. Gebruik het geld voor het sterker maken van de lokale economie. En voor het steunen van lokale ondernemers die door de coronamaatregelen keihard getroffen zijn.

Nu schrijf ik in dit dagboekje nogal luchtigjes over alles wat er komt kijken bij het meedoen aan de verkiezingen. Maar de kern van de zaak is een serieuze waarschuwing aan mijn medemens, en daar til ik wel heel zwaar aan. Zet een schop in de grond! Die boodschap moet blijven plakken. Nu kan het nog.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe artikelen in het dagboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © 2022 Dagboek van een kandidaat raadslid
crossmenu