Beatrice Oosterhoff

Dagboek van een kandidaat raadslid

BOA's in een restaurant

3 februari 2022

Wat heb ik heerlijk gegeten gisteravond. In een restaurant. Met vriendelijke bediening en een uitstekend verzorgde maaltijd. Is dat zo bijzonder? Voor Oldambsters zonder QR code wel. Want deze horeca ondernemer stond voor een lastige keuze: wat doe je als er een partij van twintig gasten voor de deur staan, waarvan er zeventien een QR code hebben en drie niet?

Optie 1: weiger de drie ongeprikten de toegang. Maar dan ben je twintig couverts kwijt, want ze vertrekken allemaal. Optie 2: laat ze allemaal naar binnen en riskeer een fikse boete.

Hoe dan ook, een horecaondernemer delft uiteindelijk het financiële onderspit, wat hij ook kiest.

Maar deze ondernemer zocht uit wat er nu werkelijk in de wet staat. (Hier een korte uitleg van de wet) Dus toen de onvermijdelijke BOA's onlangs onuitgenodigd binnenvielen en eisten om per tafeltje de QR codes van de gasten te checken, kregen ze haarfijn te horen dat ze niets te zoeken hebben op privé adressen. Want dat is een restaurant - het is geen openbare ruimte. Gelukkig hadden deze meneren wel respect voor een gespierde burger die zijn mannetje staat en de wet kent. Ze vertrokken.

Het gaat mij aan het hart. Kapsalons, schoenenzaken, de horeca, kledingzaken, interieurzaken - allemaal lijden ze schade. Omzetverlies, vaste klanten die niet meer terugkomen, de ene financiële strop na de andere want de hypotheek, huur, verzekeringen en salarissen moeten wel doorbetaald worden. Terwijl de omzet grotendeels naar supermarkten gaat. Om niet of nauwelijks weer te komen als de horeca weer open mag. Kan iemand mij uitleggen wat dit nog met de volksgezondheid te maken heeft?

Mijn gezondheid heeft in ieder geval een boost gekregen, dankzij een hartelijke restauranteigenaar die mij met zijn warme ontvangst zo op mijn gemak stelde dat alle ziekmakende stress eventjes mijn lijf verliet.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe artikelen in het dagboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © 2022 Dagboek van een kandidaat raadslid
crossmenu